Skip to content

Vad är en hälsosam livsstil?

  • by

Det finns några grundkriterier som krävs för ett hälsosammare liv. Till att börja med är det viktigt att ta hand om den fysiska och psykiska hälsan, men även att hålla sig aktiv genom motion. På detta vis får du inte bara en förbättrad motståndskraft mot sjukdomar, du mår också bättre och känner dig piggare.

Andra saker som påverkar är hur välbalanserad kost du äter, samt hur bra du sover. Det är även bevisat att skratt förlänger livet, så det gäller att ha kul både på fritiden och i arbetslivet. Med små förändringar kan du därmed börja leva hälsosammare, i synnerhet genom att skapa rutiner i vardagen.

Grunden till den goda hälsan börjar vid matbordet

Hälsosamma matvanor kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, diabetes och cancer. I nedanstående punktlista finner du några råd du kan använda dig av:

  • Ät rikligt med grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål och lök.
  • Välj fullkorn när du äter pasta eller bröd.
  • Använd mindre salt när du lagar mat.
  • Minska mängden godis, kakor och glass som innehåller mycket socker.
  • Ät lagom stora portioner. Att du får i dig lika mycket mycket energi som du förbrukar är målet.
  • Det är bra att byta ut några köttmåltider med ägg, fisk eller vegetariska rätter.

Träna för at uppnå positiva hälsoeffekter

Du behöver inte springa med blodsmak i munnen för att känna effekterna av träning. Det kan faktiskt vara så enkelt att du spelar padel med vänner ibland, eller cyklar till din arbetsplats. Försök att hitta en aktivitet som är både rolig och ansträngande på samma gång, då kombinerar du enkelt nytta med nöje.

Sov tillräckligt för att återhämta dig

De flesta människor behöver 7 till 8 timmar sömn per natt för att må bra och orka med dagen. Att sova tillräckligt är en av byggstenarna för en hälsosammare livsstil, något som dessutom kan underlättas med kvällsrutiner.

En av dessa är att du läser en bok innan du somnar, eller att du undviker sötade drycker på kvällen. Att lägga undan surfplattan eller telefonen innan läggdags gör det även enklare för dig att slappna av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *