Skip to content

Vad är mode och trender

  • by

Det sägs ofta att mode är vad du köper och trender är vad du följer. Men vad betyder det egentligen?

Enkelt uttryckt är mode en populär stil eller ett populärt tillvägagångssätt, särskilt när det gäller kläder, skor, accessoarer, smink, piercing eller möbler. Trender definieras som en allmän riktning i vilken något utvecklas eller förändras.

Så i princip handlar mode mer om här och nu medan trender tenderar att ha en längre hållbarhet. Mode är också vanligtvis dyrare än trender eftersom det anses vara mer avancerat.

Mode drivs också av designermärken och kändisar medan trender kan komma från var som helst. Det finns många faktorer som bidrar till varför något blir trendigt, men det behöver inte alltid vara avsiktligt.

Trender tenderar att handla mer om funktionalitet och praktiska egenskaper medan mode handlar mer om stil och estetik. Men i slutändan är det verkligen upp till individen att bestämma vad han eller hon vill ha på sig.

Vad är skillnaden mellan trender och mode

Mode och trender är två begrepp som ofta används omväxlande. Det finns dock en stor skillnad mellan de två. Trender är tillfälliga och kommer och går snabbt, medan mode är mer tidlöst och långvarigt.

Trender

Trender tenderar att drivas av den aktuella tidsandan, eller tidsandan. De påverkas ofta av vad som händer i världen omkring oss, till exempel förändringar inom politik, kultur eller teknik. Till exempel drevs framväxten av fritidskläder av vår alltmer hektiska livsstil och behovet av kläder som lätt kunde övergå från gymmet till kontoret.

Mode

Mode handlar däremot mer om personlig stil. Det handlar om att hitta kläder som gör dig som känns bra och som du känner dig bekväm med att ha på dig. Det handlar om att skapa en look som är unik för dig.

Naturligtvis finns det en viss överlappning mellan mode och trender. Många trender överförs så småningom till det vanliga modet. Men även när detta sker är sättet vi bär dem ofta annorlunda än hur de ursprungligen bars. Vi sätter vår egen prägel på dem och gör dem till våra egna.

Så nästa gång du försöker avgöra om något är en trend eller ett mode, fråga dig själv om det är något som du kan tänka dig att fortfarande bära om några år. Om svaret är nej är det förmodligen bara en trend. Men om svaret är ja, då kan det vara värt att investera i!

Så där har du det! Skillnaden mellan mode och trender. Följer du några särskilda trender? Låt oss veta det i kommentarerna nedan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *